dimecres, 17 d’octubre del 2018

PREPARANT LA CASTANYADA

El dia 31 d'octubre ballarem danses al pati i també menjarem castanyes per celebrar la festa de la Castanyada. 
Aquí teniu una mica d'explicació i curiositats sobre aquesta celebració: 



 
LA DIADA DE TOTS SANTS

Com diu Joan Amades al Costumari català, el costum de visitar els difunts és d'origen romà i va ser adoptat pel cristianisme. Aquesta tradició, de fet, amb els anys es devia barrejar amb la festa, d'origen celta, que se celebrava per aquestes dates, quan es feia baixar el bestiar de les muntanyes on havia passat l'estiu. D’aquí va esdevenir la diada de Tots Sants, més o menys, tal com ha arribat fins a nosaltres.

La primera part de la diada era dedicada als vius, i era el moment en què se solien menjar les castanyes i els panellets. A partir del migdia, començava la part per als difunts: es pregava per ells i els campanars d'arreu tocaven a morts durant tota la nit fins a la matinada. La festa dels difunts durava fins l'endemà al migdia.

Sigui com sigui, aquesta diada es va convertir en una de les festes més importants de l'any, fins al punt que els exèrcits, en temps de guerra, deposaven les armes i feien una treva per poder-la celebrar.

TEMPS DE CASTANYES I PANELLETS 


Seguint el Costumari català, el dia de Tots Sants era el primer dia que paraven les castanyeres, les quals, vestides de manera pròpia, torraven les castanyes sobre uns fogons de terrissa, que anomenaven copes, amb unes paelles foradades que permetien que les flames arribessin bé a les castanyes.

Els panellets, en canvi, segons Amades, rarament es compraven, sinó que s'adquirien en rifes que organitzaven els cafès durant tot el matí i a primera hora de la tarda. Sabem que, a finals del segle XVII, a Barcelona, ja es feia una fira de castanyes i panellets pels carrers del Call, de La Boqueria i de l'Hospital.

Amb els anys, la festa de la castanyada va incorporar els moniatos i el moscatell, i, darrerament, s'ha desplaçat a la nit anterior, al sopar de la vigília del dia de Tots Sants.